03.04.2011

Divadelní představení u Achaba

 

      Jsem příznivec DSSS a také studentka jedné školy v Ústí nad Labem a chtěla bych se podělit o jednu zkušenost z minulých dnů. Byla jsem se školou na divadelním představení Konference ve Wansee v „činoheráku“ v Ústí nad Labem. Na tuto akci jsem se těšila s předpokladem, že se dozvím zase o něco více z historie. Mé nadšení opadlo v okamžiku, kdy v úvodu hry přišel na scénu sám pan ředitel studia Jaroslav Achab Haidler (z funkce byl na konci měsíce března odvolán – pozn. redakce), aby hru začal slovy: ,,Nevím, jestli má vůbec tato hra smysl, když za pár dní budou pochodovat novodobí náckové Krupkou....''

 

      V tom okamžiku jsem hru a vlastně celé divadlo přestala vnímat, jelikož jsem byla šokována tímto výrokem, a nechybělo málo a činoherní studio jsem okamžitě opustila. Nechtěla jsem však uvést do rozpaků mého profesora, který za tuto situaci nemohl. Myslím, že každý slušný člověk musel být znechucen tímto výrokem. V žádném případě se nepovažuji za nacistku ani nic podobného. Jsem pouze národně smýšlející člověk, který chce stejná práva pro všechny, a to bez rozdílu.
      Opravdu mě uráží, že já jakožto student nemůžu ve škole vyslovit svůj názor, jelikož by se to jevilo jako propaganda, ale na školním představení nám svoje nesmyslné a neopodstatněné názory cpát mohou! Měla jsem pocit, že se tento pán snažil rozšířit strach z pronárodně smýšlejících lidí mezi studenty. A tak jsem si o něm zjistila více informací na internetu. Dozvěděla jsem se například, že je to velice známá osoba, která se o DSSS velice často otírá ve svých článcích, a to na svém blogu na iDNES.cz.
      Chápu, že každý má právo na svůj názor. Ale nikdo nemůže nesmyslně urážet, vnucovat svůj postoj, a navíc ho promítat do svého zaměstnání. A pokud ani já, studentka střední školy, nemůžu svůj názor nahlas a veřejně vyslovit, nevím, proč by měl mít takové právo zrovna zaměstnanec činoherního studia.

Leona P.

Další články          Glosa