16. srpna 2009

Pecina si nevidí do huby


Jeho výroky připomínají papaláše totalitních režimů. FOTO: ARCHIV DL

Ministr vnitra Martin Pecina dnes v televizi potvrdil, že kauza Vítkov napomůže u soudu k zákazu Dělnické strany. Jedním dechem ale dodal, že nechce zasahovat do vyšetřování tohoto případu policií.

Skandálních Pecinových výroků za poslední týden je však více. Například ve čtvrtek v České televizi prohlásil, že bez politické podpory jeho vlády v čele s bývalým komunistou Fischerem by policie nebyla tak aktivní v potírání odpůrců režimu. Kdo si doposud myslel, že policie vyšetřuje na základě porušování zákonů, nikoliv na politickou objednávku, se zřejmě mýlil. V Pecinově pojetí státu a spravedlnosti je tomu jinak.

V sobotním rozhovoru pro Deník.cz stejný Pecina v souvislosti s podáním návrhu na zákaz DS prohlásil: „Já si nedokážu představit, že bychom měli v parlamentu nacistickou stranu s deseti procenty, někdo s ní udělal koalici a EU nám bude dávat sankce, tak jako to bylo v Rakousku. Jsme bohužel v situaci, kdy skutečně musíme zasáhnout.“

Pecina tak způsobem sobě vlastním připomněl stranu Svobodných dnes již zesnulého Jörga Haidera, která je dlouholetou součástí rakouského parlamentu. Aby se nacionalisté (jako v jiných zemích) nedostali do Poslanecké sněmovny i u nás, musí jeho resort vnitra „zasáhnout“.

Pecina je dlouholetý úředník, který si už zřejmě nevidí do své často otevřené huby. Problém je v tom, že tato osoba, bez jakéhokoliv mandátu občanů, nejenže vynáší takové výroky (za které by se nemuseli stydět papaláši totalitních režimů), ale má i moc je uskutečňovat. Věřil bych tomu, že ve svém „protiextremistickém“ nadšení by nejraději uskutečnil velký proces s Dělnickou stranou po vzoru 50. let.

Ono to ostatně není zase tak historicky dlouho, co Pecinovi předchůdci pověsili na Pankráci Miladu Horákovou a další „imperialisty“. Premiér Jan Fischer a s ním i jeho ministři vstoupili do stejné strany, která je zodpovědná za tyto zločiny. Dnes nám tvrdí, že to prý dělali kvůli kariéře, a proto museli vstoupit. Stejnou kariéru dnes dělá Pecina, aniž by do komunistické strany vstupovat musel.

Martin Zbela
tento článek vyjadřuje stanovisko DS