10. prosince 2010

Výzva k boji proti rasismu naruby

Počet zveřejněných případů, kdy příslušníci cikánského etnika napadli své bílé spoluobčany, stále narůstá. Na jedné straně je potěšující, že některá média se již nebojí zamlčovat pravou totožnost násilníků, na straně druhé jde ale o důležitý varovný signál občanům České republiky, kteří se stále častěji stávají oběťmi rasismu naruby.
Během letošního roku bylo zaznamenáno několik velmi závažných napadení příslušníků většiny menšinou. Vzpomeňme jen na bestiální útok v Krupce na Teplicku, kde dvojice cikánů brutálně napadla dvanáctiletého chlapce, který jejich útok přežil jen s velkým štěstím. Dále to byl například cikánský útok v Ředhošti, informace o vzrůstající cikánské kriminalitě v Novém Bydžově a mnoho dalších. Dnes zveřejnil zpravodajský server Deník.cz další varovnou zprávu, tentokrát z Olomouce, kde skupina šesti cikánů napadla mladý pár. Policie toto napadení šetří jako přestupek proti občanskému soužití. Pokud by ale byly role aktérů zmíněného incidentu obrácené a došlo k napadení cikánského páru, okamžitě by se rozeběhlo velké vyšetřování násilného trestného činu, navíc s rasovým podtextem.
Je opravdu smutné, že jakékoli sebemenší napadení cikánů je okamžitě řazeno do kategorie trestných činů se zvýšenou trestní sazbou, zatímco pokud je tomu naopak, nic moc se vlastně neděje. Počet cikánů, kteří byli odsouzeni za rasově motivovaný trestný čin, je směšně nízký. Soudy neshledávají závadnými ani výroky typu „bílá svině, bílá m..ko“ apod. Oproti tomu jsou příslušníci většiny odsuzováni za mnohem mírnější slova. Není zkrátka měřeno každému stejným metrem. Oceňuji proto odvahu prozatím nemnoha novinářů, kteří nemají strach na uvedené skutečnosti poukázat. Zároveň stejně jako stále větší část veřejnosti volám hlasitě po opravdové spravedlnosti a boji státních orgánů proti obrácenému rasismu.

Robert Pravdivý