1. prosince 2008

S Amerikou na věčné časy?

Tak jsem zase po čase otevřel noviny a jako vždy nestačil jsem se divit co je v této republice možné. Nejvíc mne ale zaujala celá stránka na horké téma jakým je americký radar v ČR. Čtenáři mi odpustí, když se vyjádřím k toliko všude možně omývaném tématu, jakým je americký radar.

V pátečních novinách Deník (28.11.2008), kde se stránka o radaru objevila, bylo okénko „Státníci o radaru“, kde je mimo jiného Mirek Topolánek se svým argumentem, cituji: „Je naší povinností nedopustit, abychom se opět plíživě sunuli do sféry geopolitického vlivu Ruska. To je ten pravý důvod, proč má u nás stát raketová základna. Už jenom proto stojí za to udržet tuto vládu.“

Z těchto slov jasně vyplývá, že země, kde není americký radar, se plíživě sunou do sféry geopolitického vlivu, třeba takové Slovensko atd., a taky z toho je jasné, že máme jen dvě možnosti: buď tu mít americký radar a být pod vlivem Ameriky a nebo nemít radar a být pod ruským vlivem.

Je mi jasné, že kdyby tu byl pan premiér Topolánek, řekl by mi jistě: „pane chytáte mne za slova“. No na to by se dalo odpovědět jen jedno: „Pane premiére to nejde, já Vás sleduji delší dobu a jste co slovo to perla.“

A další taková perlorodka je bývalý pan prezident Václav Havel, který 17. listopadu na otázku jak se dívá na rostoucí vliv komunistu vyperlil ze sebe, že rostoucí vliv komunistů ho nevzrušuje, ale spíše ho nenechává klidného ten odpor k umístění amerického radaru. Taky proč by Havla to vzrušovalo? Vždyť komunistům vděčí za mnoho, vždyť z něho udělali hvězdu světového formátu.

Ale vraťme se k perlám Mirka Topolánka, které se objevily na též stránce v článku „Američtí vojáci v Česku? Senátoři jsou pro“, který má podtitulek: „Podle premiéra Topolánka tím odmítli ruský imperialismus. Bez ohledu na mínění dvou třetin českých občanů, kteří radar nechtějí“. První perla je: „Neschválení radaru by znamenalo zpochybnění našeho polistopadového vývoje i naší pozice v NATO se všemi negativními důsledky pro občany“.

Cože? Zpochybnění naší pozice v NATO? Jediný kdo zpochybňuje naši pozici v NATO je právě Topolánek. Jelikož jsme členská země NATO a tak stěží mohou na nás mít vliv Rusové. A americký radar na našem území jde úplně mimo NATO, což dokazují i slova mluvčího NATO, který v tom stejném článku říká, že je to dvoustranná věc mezi USA a ČR.

A hlavní argument pana Topolánka je jeho osobní postoj: „Je pro mne naprosto nepřijatelné, abych se stal předsedou vlády, která sklapne poslušně podpatky a otevře ruskému imperialismu znovu dveře. Chci, aby v Brdech byli místo sovětských jaderných raket přítomní vojáci země, která nás tohoto otroctví zbavila.“

Bravo, perla jak Brno! Pane  Topolánku, krásně dokazujete buďto svoji blbost a nebo senilitu. A nebo víte o věcech, o kterých  jsem nikdy neslyšel.

Na místo sovětských jaderných raket? Víte pane premiére u nás na vesnici máme takového místního blba. Moc toho od přírody nepobral, ale lidi ho mají rádi a postupem času mu začali říkat Forest. Zrovna včera jsem ho potkal a když ze mne doloval jestli nemám cigaretu, tak jsem mu řekl, že mu dam klidně tři, když mi odpoví na otázku, kde se nachází Sovětský svaz. Víte co mi odpověděl? Odpověděl mi, že Sovětský svaz už dávno zanikl.

A možná Vás to překvapí pane premiére, ale má pravdu. Sovětský svaz už zanikl dost dávno na to, aby si toho všiml i ten náš místní blázen. A jaké rakety myslíte? Nejsem si vědom toho, že  v Brdech jsou nějaké jaderné rakety, ani toho, že by ruská vláda požádala naši vládu o jejich umístění do Brd.

Země, která nás tohoto otroctví zbavila? No teda. Pane premiére, myslíte tím skutečně Ameriku? Opravte mne pokud se pletu, ale nebyli to právě Američané kdo usedl po válce u vítězného stolu se Sověty a dohodli se o rozdělení vlivu nad poválečnou Evropou? No možná si to nepamatuji, protože jsem nebyl tenkrát na světě, ale ani si nepamatuji z dějepisu, že by nám nějaká americká armáda přispěchala na pomoc proti okupaci v srpnu 1968. Rovněž si nějak vyloženě nevybavuji nějaké zásadní přičinění Ameriky v polistopadových událostech.

Otevře ruskému imperialismu znovu dveře? Ruský imperialismus? Plány ruských imperalistu zhatí naši parlamentní vepři boubelatí. Pane premiére mluvíte o imperialismu? Tak se mluvilo o Američanech za bolševika. Takže podle Vás je svět rozdělený jako za studené války na sovětský a americký imperialismus? Nebyl původní záměr pro vybudování bezpečnost před íránskými střelami? Vaše slova jen dokazují, že je to jen krok ke globální nadvládě jedné jediné velmoci. V čem je ten americký lepší a v čem ten ruský horší?

Pochybuji pane premiére, že byste mi dokázal dát odpovědi na mé otázky a je mi to fuk. Já jsem jen rád, že Forest neslyší mého kolegu z práce, když nad novinami nadává dementní Topolánek, to by ho dost urazilo, protože ta Vaše perla o sovětských raketách jen dokázala, že Forest má větší intelekt než Vy.

P.S.: K tomu americkému imperialismu se ještě vrátím v nějakém dalším článku.

PESTO