Pondělí, 20. říjen 2008

Janov 08

Je čvrtek 16.10.08 a já se snažím překecat OndraKa aby se mnou jel do Janova, když už Jirka nemůže a libig taky ne. Samotnýmu se mi tam moc nechce ale nakonec v pátek kupuji lístek směr Litvínov, mezitím zkontaktuji kolegy z Mosteckýho deníku a poptám se na pár info. Sobota 06:15 a já celej rozespalej vyjíždím do Litvínova s baťohem plný foťáku a skel. Chci aspoň usnout když jsem se pořádně nevyspal-musel jsem pořád přemýšlet nad jakémsi "scénařem" celé akce, jaké to bude a jestli nedostanu do rypáku. V rychlíku žádné plešky nevidím a co víc mě překvapí že ani ve 12hodin co jsem čekal na spoj do Litvínova v Mostě žádné plešky taky nebyly -za to ale policajtů docela dost-. Čím dýl jsem sám a mimo "akci" ve mě roste nervozita, mezitím kontroluju fototechniku už asi po čvrtý ten den, přelepovaní izolepou foťák -nechci být moc na očích- (což se mi nakonec ukazalo jako rozumná věc). Je 13:35 a jsem konečně na hlavním nádraží v Litvínově -všude mrtvo- a na nebi visí vrtulník, takže jdu intuitivně směrem kde krouží vrtulník. Dostávám se na autobusový nádraží kde už vidím mostecký kolegy kteří stepují s ostatními novináři kousek od skupinky plešek kteří se posilňují u okýnka.

  

Protože se budu snažit celou situaci popsat tak jak jsem ji vnímal já -nestraný- musím dodat že společně s pleškama bylo i pár "normálů" Jsou 2hodiny a skupinka se aspoň dvakrát rozrostla a celá skupina vychází směr náměstí Míru v Litvínově. Nasedám do auta ke kolegům z Mostecka a vyjíždíme za kolonu policajtů kteří uzavirájí celý pochod. A protože sme jeli krokem tak s kolegou vyskakujeme a jdeme fotit samotný průvod na náměstí.

  

Jak jsem už psal chci psát nestraně a svým způsobem kritizovat i "chválit" oboje strany ale co mě docela hodně překvapilo byl zájem místních, kteří tleskali celému průvodu a vykřikovali povzbudivý hesla! Svým způsobem se jim neni asi co divit. Průvod došel dna konec náměstí a po cestě "posbíral" další "normály" takže celé náměstí bylo prakticky pokryto nespokojenýma lidma z Litvínova a dalších koutů ČR. Náměstím se nesou hesla jako " STOP ČERNÉMU RASISMU" nebo " ČECHY ČECHŮM " apod. Policisté jsou víceméně po celém obvodu náměstí a v horní části psovodi. Na jakýsi "stupínek" vystupuje pleška s megafonem a ve zkratce děkuje lidem co přišli a opakuje jakési důvody proč se lidé vůbec toho krásného slunného dne sešli demostrovat proti cikánům v Janově.


Na řadu po chvilce přichází starosta kterýmu jsem snad rozměl slovo "Dobrý den hovoří k vám..." a už byl vypískán a doprovázen hesly "Odpor! Odpor!" a dav se snažil dostat k starostovy, toho ale chrání benga. Poslední hulákání a dav se otáčí směr Janov. Ničeho jsem si přesně nevšiml ale najednou se v půlce náměstí ozvaly rány dělbuchů a začal se valit dým. Dav se dává poklusem do pohybu.

  

Vzduchem lítají první dlažební kostky, štíty a dělbuchy práskají kolem. Dávám se do běhu abych se dostal k místu "činu" Policajti v řadě jdou na plešky který vytvořily "řetěz" a dochází k mírnějším potyčkám. Policie dál postupuje a nechává za sebou jednoho týpka(normál) na kterým klečí bengá-fotím o stošest- dalšího policajta odvádí z řady s obličejem plný červený. Stejně tak jak se celá věc rychle semlela se "rozpustila" Doteďka jsem nepochopil proč vlastně došlo k této první potyčce-asi tím že jsem nebyl řpímo u vzniku, později jsem se dozvěděl že policajti nechtěli pustit průvod směr Janov. Fotím bordel okolo, otočený lavičky apod. a pomalu jdu s davem dál.

     

Přes uličky mezi cihlákama utikáme a za náma funící policajti na který už čejkají auta. Kolegy jsem po cestě někde ztratil a protože jsem byl v Litvínově poprvý držím se davu(plešek+normálů). Po cestě vidím barikády z popelnic který mají zdžet policajty ve volným průjezdu-uspěšně. Jde se obytnou zonou a lide otvirají okna dveře, tleskají a povzbuzujou průvod. Je to zvláštní pocit a jde vidět že účastníky průvodu to těší a jakoby "nakoplo" Lidi se zdraví, davají napít z PETky vody apod. Policajti projíždí kolem ale žádná potyčka se nekoná. Dostáváme se nakonec uliček obytný zony a pokračuje se po jakési lesní/zahradkářské cestě. Z megafonů někde zepředu se ozýva hecující hlas vybízející k vyššímu tempu postupu. Semtam slyším nádavky jako "polib si prdel" nebo "kurva nejsem na turistickým výletě" docházíme ke konci zahrádkářské kolonie ale na konci už čekají policajti a za náma jízda. Jediná možnost je vběhnout do lesa a zkusit to nějak oběhnout. Další vlna nespokojenosti ale nakonec opravdu vbíháme do lesa.

  


Zatím jsem si to po celou cestu neuvědomil ale po tom co jsem se koukl kolem sebe mě došlo že jsem asi jediný fotoreportér mezi pleškama -přejede mi mráz po zádech- necitím se moc dobře, ale snažím se chovat nenápadně a hlavně nefotit tak aby mě někdo viděl že fotím:-) (teďka mě asi plešky sežerou). V čele je jakási ženská co je místní tam radí nejkratší cestu do sídliště. Vbíháme na pole a lidi se začinají pod pokyny vychazející z megafonu formovat "Zahalte se a připravte se! Teď se ukáže kdo je opravdový bojovník a ne pouze ten internetový! Štíty dopředu,ženský dozadu a pamatujte hnaším hlavním cílem je ta verbeš cikánská, né policajti. Kdyby naběhli cajti tak řetězy!" a to už nás jeden z místních pouští přes zahrádku do Janova...otočím se a za mnou vidím desítky zahalených postav, nemám z toho dobrej pocit ale doteďka se mi nic nestalo. Běžím tak uprostřed a to už vybiháme od prvního paneláku v dýmu dýmovnic a policajti zasáhli. Proklouznu mezi policajtama fotím potyčky zatím jen mezi pleškqama a policajtama-ostatně k žádné jiné za ten den nedošlo-. V okolních špinavých panelacích jsou ženy s dětma na balkonech a řvou nějaké hemty na plešky-ti se nenechají zahanbit a řvou- "skoč,skoč,skoč!" někdo hodil kámen mezi bálkony ale to už policajti zase tlačí a je chvili klid.


  

Postaveny barikády z popelnic, o sto metrů dál cikáni řvoucí "Tady jsme!" a mezitím vším policajti,jízda a pár fotografů včetně mě. Docela mě pobavila scéna kdy jedna z plešek stojící na kopečku u panelaku řve na jízdu " Tak si pro nás pojďte" a v tu chvili opravdu dostala jízda povel rozjet se proti těmto pleškám na kopečku. "Tak my teda jeden!" Plešky se davají na ustup za barikády. Mezitím se zase zdravím s kolegy a řikají mě že jsem blázen když jim vyprávím s kým jsem to šel do Janova -asi mají pravdu ale nic se mi naštěstí nestalo- Pár opravdu debilů fotografů a novinářů jde k barigadě blíž a začiná fotit což se logicky pleškám nelíbí a začnou po nich házet sklo a kameny. Atmosféra houstne na obouch stranách, v panelácích je plno a přihlíží na scénu Janov 08. Přijíždí vodní dělo a udělá menší spršku, do prostoru mezitím přilítne slzák -trošku jsem se čichl- ale oproti queer parade kde mě slzák přistál přímo pod nohy to byla pohoda. Plešky si tleskají a chtějí projít kolem cikánů, antikonfliktní tým pendulej z jednoho "tábora" na druhý. Pomalu ale jistě se atmo uvolňuje. S kolegy probíráme situaci, fotím lidi v panelacích schovávající se za betonový zdi-možná jim nic jinýho nezbyde- pár "bilých" na mě z balkona pokřikuje ať radši fotím cikány že se bojí pustit děti ven. V tu chvili si člověk MUSÍ uvědomit že celá věc je hodně dvojsečná a chyba je na obouch stranách a je potřeba hledat kompromisi ale aby se mistní lidi báli pustit děcka ven v Janově s tím že se jim vrátí s krvavým obličejem -tak tady asi taky neni něco v pořádku-. Jdu směrem k cikánům, po cestě mě zastavuje "bílej" starší pán a řiká mi že je moc dobře co se tu dneska děje, prej je to potřeba, že prej by je taky podpořil a hrdě mi ukazuje topůrko zastrčeno v náprsní kapse -úsměvné- ale jde vidět že mistním neni tady tento problém lhostejných a za sebe můžu říct že tady bych nebydlel ani za nic. Rozbité okna, skleněné výplně ve vstupních dveřích někde uplně chybí...

   

Plešky se stahují a opouští pozice poklidně. Jdu k cikánům a nestačím se divit jak jsou ozbrojeni -mačety a samurajské meče- mi opravdu vyrazily dech, na klacky, železo a kameny jsem byl zvyklej ze strany plešek ale samurajský meče je fakt psycho. Co jde ale vidět že měli "pevné" vedení což se o pleškách nedá říct. Jskýsi cikánský "boss" v kabátě má řeč" Buďmě hrdí na to že jsme cikáni! Nedejme se zahanbit ale jsou tu věci které musíme respektovat! Jsme cikani a buďme na sebe hrdí! Buďmě připraveni kdykoliv stejně jako dnes! Oni se možná vrátí a my budeme muset zase chránit svoje rodiny. Děkuji vám všem co jste dnes přišli. Jde vidět že jsme lidi se srdíčkem" a lidé mu tleskají. Na cestě sedí dva "gádžové" v kuklách a tričku na kterém je přeškrtnutej hákač-boss si s nima podává ruce a děkuje. Fotím a ptám se jestli je z antify (ty jsem za celou dobu akce neviděl-což mě překvapilo, většinou na podobných akcích nechybí) ale dozvidám se že ne a že antifě byl zabráněnej vstup do Janova-nevím co je na tom pravdy- Celej upocenej si sedám na chodník a koukám okolo sebe. Policie chváli cikany za ukazněnost celé akce a třese si s cikánem rukou-v druhé ruce má mačetu. Další zaražející věc. Po krátkem rozhovoru nasedáme do auta a jedeme do centra Litvínova, kde si sedneme, kolegové z mostecka upraví fotky a jedou do redakce. Já nasedám do auta k jednomu pražskému fotoreporterovi...díky mu za to.

  

Jak jsem už psal, celou akci jsem se snažil popsat objektivně jak jen to jde a možná mě za to pár lidí zlinčuje ale je potřeba nebrat vše tak černobíle (eh docela hloupy přírovnáni v tomto případě) Svoji pravdu mají obě dvě strany ale co stojí za pleškama je obrovksá podpora která mě opravdu překvapila, jde vidět že celá situace je hodně vyhrocená a lidé to chtějí řešit a pochod s pleškama jim dává odvahu! Na druhé straně jsou to cikani kteří tam bydlí už nějakých 20let a přizpůsobili si sídliště ku obrazu svému(viz. fotky) a jejich situace se zhoršuje-nemají práci- lidé je nemají rádi a vyhlídka že k nim může našrocovat 500 ozbrojenejch plešek se silnou podporou domácích jim fakt nepřidá a budou sami utoční-příkladem toho je čerstvá informace že včera kolem 17:00 cigáni napadli člověka který pleškám pomohl dostat se do Janova nejlepší cestou.



  

  


Budu rád za komentáře ale pokud možno v mezích slušnýho chování, chápu že se mnou nebude pár lidí souhlasit a nebráním se jejich názorům.

Pokud by se Janov opakoval pojedu tam zase nafotit...

Za pravopisný chyby a překlepy se omlouvám přededem.
ZBYTEK FOTEK NA: http://fomak.rajce.idnes.cz/Janov_18.8.08/