15.05.2011

Gamblerka Bílá nechce do holobytu. Bude se soudit

 

Cikánská zpěvačka Věra Bílá je připravena soudit se s městem Rokycany, které ji chce pro neplacení nájemného vystěhovat z obecního bytu, který v současné době obývá, do menšího. Brání se tím, že má potvrzení od lékařky, podle něhož se její manžel nemůže vystěhovat do holobytu, protože má podlomené zdraví. Rokycanská radnice jí přitom nabídla i jiné byty, větší kvality. Na žádnou z nabídek však nepřistoupila.
Věra Bílá dostala původně od rokycanské radnice několika měsíční lhůtu, během níž měla splatit své dluhy vůči městu. Neučinila tak, neboť veškeré vydělané peníze prohrála ve výherních automatech. Nyní se ukřivděně diví a křičí, co si to vlastně ten městský úřad dovoluje a táhne do soudního boje. Jedním z dalších „argumentů“, který používá na svou obhajobu, je skutečnost, že i ona je nemocná. Má prý lupénku a problémy se srdcem. Při vysedávání u blikajících přístrojů ji však toto nijak neomezuje.

 

Znám ze svého okolí několik lidí, kteří přišli o bydlení bez svého vlastního přičinění. Někdy tomu napomohla jejich vážná nemoc a proto neschopnost platit nájemné, jindy zase fakt, že nedokázali dlouhodobě získat alespoň trošku slušně placené zaměstnání. Nikdo se ale nezajímal o důvody, nikoho nezajímala jejich zoufalá životní situace. Tito lidé by rádi získali přístřeší alespoň v holobytu nebo v ubytovně pro sociálně slabé, nebylo jim to však umožněno. Možná i proto, že takovýchto bytů je velmi málo.
Jeden pán, kterého jsem od vidění znal, přišel o zaměstnání kvůli tomu, že se u něj začala projevovat duševní nemoc. Následně přišel o bydlení a poté jsem jej několikrát zahlédl, jak se zoufale potuluje ulicemi našeho města i v jeho blízkém okolí. Tato situace však netrvala dlouho. Pravděpodobně neunesl svou životní situaci a byl nalezen mrtvý po pádu z velké výšky.
Rodina Věry Bílé měla oproti němu dostatek času k zaplacení svého dluhu a možnost situaci vlastními silami vyřešit. Neprojevila ale žádný zájem. Peníze viděli a získali pouze provozovatelé místních heren. Co se tedy ještě stále řeší?

Robert Pravdivý

Další články