05.05.2011

Evropo, povstaň!

 

Česká ideopolicie se na prvomájovém shromáždění Dělnické mládeže (DM) v Brně opět předvedla a ukázala, že slova policejního prezidenta Petra Lessyho, který již předem řekl, že policie bude postupovat tak, aby extremisté pochopili, že jim v Brně „pšenka“ nepokvete, byla myšlena smrtelně vážně. Zatčeno bylo několik lidí za údajně závadné symboly na oblečení nebo transparentech. Mezi nimi i Slovák, který byl zadržen již po shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), které se konalo dne 9. dubna 2011 v Krupce, a následně byl ve zkráceném soudním řízení odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody za údajně rasistické výroky, kdy mu zároveň byly zabaveny předměty se symboly, které jsou prý zakázané.

Kdo je zakázal, nikdo neví, protože jak potvrdil i tzv. expert na extremismus Miroslav Mareš, žádný seznam zakázaných symbolů v naší zemi neexistuje. Zakázané symboly byly důvodem k jeho zatčení i tentokrát a hrozí mu nyní nepodmíněný trest odnětí svobody. Stejně jako v Krupce, šlo i nyní o propagační předměty Lidové strany – Naše Slovensko a občanského sdružení Slovenská pospolitosť, které zcela legálně fungují u našich sousedů. Českým ideopolicistům vadí, že na těchto předmětech je vyobrazen bílý dvojramenný kříž, což je křesťanský symbol vzkříšení Ježíše Krista. Tento symbol je i součástí státního znaku Slovenska. Podle včerejších informací byl zmíněný nacionalista vyhoštěn z ČR na dobu čtyř let.
V policejních celách skončilo také šest osob, které se provinily tím, že se v průběhu shromáždění DM dotkly transparentu s nápisem „Evropo povstaň!“, což je v českých poměrech takřka hrdelní zločin. Proč tomu tak je, nevím. Údajně ale závadnost těchto dvou slov schválil ve svém posudku jeden z předních znalců zabývajících se extremismem.
Co je vlastně na slovním spojení „Evropo, povstaň“ závadného? Pokud krátce zapátráme, tak zjistíme, že „Evropo, povstaň“, je evropské svolání křesťanů, jehož konání je naplánováno na dny 1. až 3. prosince letošního roku. Má se jednat o setkání národů z Evropy, kdy prý je třeba začít budovat jednotu v Evropě, neboť podle organizátorů tohoto křesťanského sjezdu je nyní Evropa rozdělená.
Jako v případě zadrženého Slováka, i nyní je zřejmá souvislost s křesťanskými aktivitami a symboly. Systém si tímto způsobem pravděpodobně připravuje půdu na to, jak se vyhnout navrácení církevního majetku, zestátněného v dobách rudé totality. Nebo se snad mýlím a jde pouze o snahu odsoudit nepohodlné osoby na základě jejich myšlení nebo náboženského vyznání? Kdo ví, v českém absurdistánu je totiž možné naprosto vše.
Je velmi podivné, že naše ideopolicie 1. května nezasáhla proti opravdovým extremistům, kteří v Praze mávali rudými prapory a propagovali českými zákony skutečně zakázanou komunistickou ideologii. Je také zvláštní, že nebyl proveden zákrok proti zeleným extremistům Ondřeje Lišky, kteří v Brně protizákonně za pomoci cikánských a extremistických anarchistických spolků bránili průchodu řádně nahlášeného a soudně povoleného pochodu. Policejní prezident přeci prohlásil, že policie proti extremistům tvrdě zakročí. Jak je tedy možné, že policisté jejich konání pouze přihlíželi? Je zde opět vidět, že dvojí metr v naší zemi vesele funguje, policie zcela jednoznačně přehlíží zákony a jedná pouze na politickou objednávku.

Dalibor Pařízek

Další články