15. května 2010

Hod tyčí měl politický podtext

Za pokus o těžké ublížení na zdraví odsoudil Okresní soud v Teplicích v pátek 26. března několikrát trestaného Romana Břízu (1987) ke čtyřem letům vězení. Rozsudek ještě nenabyl právní moci. Po jedenácti měsících soud uzavřel napadení účastníků pochodu Dělnické strany horním sídlištěm v Krupce dne 25. dubna 2009. „Prokázali jsme, že zaútočil na skupinu lidí kvůli jejich politickému přesvědčení. Navíc byl v době spáchání skutku v podmíněné lhůtě trestu za útok na veřejného činitele, a kdy mu byl zakázán pobyt v restauracích, spojený s vyšší konzumací alkoholu,“ vysvětlil předseda trestního senátu Roman Dobeš. Roman Bříza měl smůlu, podmíněný trest mu končil právě 25. dubna 2009.

Člen této strany Jindřich Nestler z Harrachova se u krupské Delty chystal před zhruba 80 sympatizanty a také několika stovkami obyvatel sídliště, pronést svůj veřejný projev. Než se k tomu dostal, z davu, tvořeného místními obyvateli, podrážděnými přítomností politických aktivistů v černo červených barvách, přilétl nejprve půllitr a poté kovová tyč. Oba předměty Jindřicha Nestlera neminuly, vážně zraněn však nebyl.

Policie vrhače předmětů, Romana Břízu (ročník 1987), na místě zpacifikovala. Dechovou zkouškou mu zjistila 1,44 promile alkoholu a také zajistila i železnou tyč, která by Jindřicha Nestlera, který si při útoku instinktivně ochránil obličej zvednutím předloktí pravé ruky, mohla vážně zranit.

„Ani nevím, proč jsem hodil půllitrem. Byl jsem ve Sportbaru náhodou, šli jsme si tam s bratrem koupit cigarety. A tu tyč jsem chtěl hodit na střechu, nemířil jsem na lidi. Měl jsem strach a byl jsem zmatený, věděl jsem, že je tam nějaká demonstrace,“ hájil se Bříza v hlavním líčení. Soud ale jeho výpovědi neuvěřil. Obviněný totiž opakovaně vypověděl, že kovovou tyč, opatřenou na jednom konci červenou izolepou, si vzal už na cestu do restaurace a schovával ji v rukávu bundy.

V hlavním líčení vypovídal i poškozený Jindřich Nestler. Před soud prý předstoupil ve stejném oblečení, které měl na sobě 25. dubna 2009 v Krupce. Než mohl svou řeč zahájit, předseda trestního senátu ho vyzval, aby si z kravaty odstranil odznak s logem zaniklé Dělnické strany. „Mohl bych to brát jako provokaci soudu,“ upozornil ho Dobeš. V závěru líčení si Bříza s Nestlerem podali ruce. „To je v pořádku,“ kvitoval omluvné gesto Jindřich Nestler. „Někdy příště na jiném místě,“ poznamenal ještě na adresu Břízy s úsměvem.


-diskuze

Zdroj: krupka