6. května 2009

Předvolební preference květen 2009

Kandidáti Dělnické strany mají reálnou šanci zasednout po červnových volbách v Evropském parlamentu. Vyplývá to z průzkumu nezávislé agentury Hurricanes publicity pro Dělnické listy. Tazatelé se ve dnech 1. až 4. května ptali občanů, koho budou volit do Evropského parlamentu.

Podle průzkumu by v evropských volbách zvítězila Občanská demokratická strana s výsledkem 28,7 %. ČSSD skončila na druhém místě se ziskem 27,4 %. Následují  komunisté s 10,4 % a lidovci s 6,2 %.

Dělnická strana se v průzkumu umístila na pátém místě, svůj hlas by ji dalo 4,6 % občanů. Pro Nezávislé se vyslovilo 3,8 % dotázaných. Dosud vládní Strana zelených se propadla až na sedmou příčku s pouhými 2,6 % hlasů. Přes dvě procenta se ještě přehoupla Strana svobodných občanů (2,4 %), preference ostatních subjektů se pohybují v rozmezí od nuly do dvou procent.

„Průzkum probíhal ve větších městech České republiky. Oslovili jsem celkem 650 respondentů,“ uvedl za Hurricanes publicity Miloslav Novotný.

Do Evropského parlamentu kandiduje celkem 33 subjektů, ale zasednou v něm zástupci pouze těch stran, které překonají pětiprocentní hranici. Šance Dělnické strany jsou podle Novotného poměrně slušné. „Už to není strana, kterou by lidé neznali. Zavedená značka je pro každou politickou stranu vstupenkou do vysoké politiky,“ dodal.

Dělnická strana se v průzkumech jiných agentur veřejného mínění notoricky neobjevuje, a když, tak s mizivým výsledkem.

„Tak zvané oficiální průzkumy ani nebereme vážně, protože jejich tvůrci patří k systému a přímo se podílí na manipulaci s lidmi. Nikoliv strany samotné, ale tyto agentury permanentně vytvářejí a ovlivňují volební výsledky, ve spolupráci s médii,“ uvedl za Dělnickou stranu místopředseda Jiří Štěpánek.

„Pokud se průzkum nezávislé agentury Hurricanes potvrdí a Dělnická strana v nadcházejících volbách zaboduje, pro nás a naše voliče to bude satisfakce za všechna ta příkoří a nespravedlnost ze strany režimu a jeho horlivých obránců v masmédiích,“ glosoval výsledek 4,6 % pro DS člen předsednictva Martin Zbela.

Dělnické listy dnes oficiálně spustily volební portál, na kterém je vedle jiných užitečných informací zveřejněna kompletní kandidátka Dělnické strany pro Evropské volby.