21. dubna 2010

Rodinná pouta v osadě havranů

    Dnes ráno policie zatkla všechny členy rodiny, která sousedí s Cikánama z osady Bedřiška, do jejichž domu vlétla v noci na neděli 15. března "nehořlavá" zápalná láhev. Nechci v tomto článku zpochybňovat závažnost případu či odlehčovat skutečné viníky, ale způsob, jakým se postupuje v tomto případě a je podáván prostřednictvím médií, je zavádějící a vyvolává u mne několik otazníků. Ten první, a obávám se, že největší otazník, může patřit už k samotnému zatýkání a následnému propouštění. Jak již bylo řečeno Cikánkou ze soudsedství, musí být všichni zadržení vinni, protože je odváděli policisté v poutech! Skutečně toto definitivum je pro některé jedince směrodatné, ne-li konečné. Policisté na kameru sdělili, že pokud se zatčená rodina nepřizná do 48 hodin, bude muset být propuštěna. Uvědomuje si však někdo z nich slova Cikána, který hovořil o "těžkém soužití" sousedů po jejich návratu z výslechu? Copak asi tím myslel? Zřejmě lynč ne, to by jistě pan Pecina okamžitě zasáhnul!

    Zdá se, alespoň podle reportáže z hlavních zpráv na Nově, že jediné pojítko jsou neurovnané vztahy sousedů, kteří jsou jinak jistě velice spořádanými občany v celé, velice klidné a slušné kolonii Bedřiška. Zadržení jsou prý rasisté, protože na cikánskou rodinu pořád jenom nadávají. Dokonce se nepozapomnělo ani na návštěvu jekéhosi extrémisty, se kterým se zadržená sešla. Alespoň mi tak někdo konečně definoval extrémistu. Návod je jednoduchý, plně postačí k tomuto označení potetované rameno a maskáčové kalhoty. Jak prosté! Dnes odpoledne jsem měl asi dvacet minut čas na přestup do autobusu a tak jsem se v jedné tanvaldské nádražní restauraci občerstvil kávou. O stůl vedle sedělo pět trempů, dva z nich s kytarou. Hráli pro celou hospůdku, kde byla výborná nálada. Oblečeni byli taktéž do maskáčů, tetování na pažích také. Že by další podezřelí?

    Nemohu opomenout i skutečnost, že nebýt sopečného prachu z Islandu a následovném spuštění všech letů z letišť ve střední Evropě, tak je tato reportáž hlavní náplní po celý den všech sdělovacích prostředků. Při nedávném pogromu v obci Kyselka na Kroměřížsku byla pozornost věnována pouze v ranním přehledu, posléze krátkým článkem na Novinkách. Pro výpovědi postižených, v tomto případě zcela nepopíratelně, se již do reportáže z Kyselky místo nenašlo. K zatýkání a následné medializaci taktéž ne, ačkoli se nejednalo v tomto místě o první případ násilného napadení slušných občanů. To se raději řeší Mikeš s Kokešem a Erben s jeho Polednicí. Přičemž právě v tomto případě se měla veřejnost informovat, jak probíhá vyšetřování a zda se v místě incidentu již nic podobného stát nemůže.

    Násilné střety cikánských hord s rasovým podtextem jsou na denním pořádku, slušní občané se bojí vyjít na ulici i za bílého dne, zatímco policisté mnohdy raději zavírají oči. Strach z bossů tam přetrvává, o tom nás přesvědčil incident v Litvínově s Vilémem Matejem. Jako příklad dnes přepadená a oloupená 75 letá seniorka o naušnice, které ihned po loupeži skončily v zastavárně. Zatčení proběhlo takřka okamžitě, leč informovanost měla plno nedostatků. Že šlo o naše mírumilovné spoluobčany tmavší pleti, o tom se asi informovat nesmí...

Autor: nestler