Milion chyb v registru nevadí. Tady máte další zakázku


27.7. 2012
     Česká republika je zemí neomezených možností. Lidé ve vysokých funkcích přihrávají svým kamarádům veřejné zakázky, z nichž jim plynou nemalé peníze. Svědčí o tom například nový a tvrdě kritizovaný nefunkční systém registru vozidel, který vytvořila firma nemající s tvorbou databází žádné zkušenosti. Majitelé automobilů tak již druhý týden skřípou zuby a objevují se i případy, kdy úředníky musejí před rozzuřenými motoristy chránit strážníci.

     Ministr dopravy Pavel Dobeš sice tvrdí, že systém funguje, ale zároveň přiznává, že chyby v něm se budou opravovat několik dalších měsíců. Takto si tedy já osobně funkční databázi nepředstavuji a jistě nejsem sám. Navíc podle Dobešova náměstka Miroslava Drobného může oprava chyb, kterých je prý až milion, trvat i roky!

     Přes to všechno ale firma, která za zpackaným systémem centrálního registru stojí, získala od ministerstva dopravy další zakázku za zhruba 56 milionů korun. Tentokrát se jedná o technologie, které mají sloužit pro boj s kybernetickými útoky. Ze tří uchazečů prý totiž dodala nejnižší nabídku.
     Již teď se mi ježí vlasy hrůzou při pomyšlení, jak „skvěle funkční“ systém bude opět dodán. Zároveň si také říkám, jak je vůbec možné, že s touto firmou ministerstvo dopravy nadále spolupracuje. Dokážete si něco podobného představit v soukromém sektoru? Já určitě ne. Jako majitel soukromé společnosti bych se s takovýmto dodavatelem okamžitě rozloučil.
     Co však je samozřejmostí v soukromé sféře, neplatí v té veřejné. Tam se totiž hospodaří s penězi daňových poplatníků a ti podle myšlení vrcholných politických představitelů jistě nějaký ten milion oželí. Vždyť přeci není žádný problém opět zvednout daně a vše se zaplatí. Další důvod k tomu, aby národ Český povstal a vymetl tu zkorumpovanou bandu od koryt.

Patrik Kasal

Další články