Co to má znamenat?


23.3. 2012   

Bohatí, vlivní a mocní si často myslí, že jsou všemocní a vše si mohou dovolit. Po pravdě řečeno, oni si to pouze nemyslí, oni tak i jednají. Ukázkovým příkladem je dnešní dopravní nehoda, v níž je hlavním aktérem vlivný lobbista Roman Janoušek. Všichni jste jistě již zaregistrovali zprávu, že pod vlivem alkoholu (2,2 promile) srazil ženu a poté z místa nehody ujel. Po honičce Prahou byl nakonec dopaden. Překvapující je ale postup Policie ČR, která jej po výslechu pustila bez sdělení jakéhokoliv obvinění na svobodu a ještě mu umožnila odchod zadním východem, aby se vyhnul otázkám čekajících novinářů. Myslíte si, že by takto v rukavičkách bylo jednáno s kýmkoliv z nás? Kdepak! Peníze dnes zkrátka vládnou světu, a kdo je má, má také jistá privilegia. Dokonce i u Policie ČR, která by měla být naprosto nestranná.

      Překvapující je ale postup Policie ČR, která jej po výslechu pustila bez sdělení jakéhokoliv obvinění na svobodu a ještě mu umožnila odchod zadním východem, aby se vyhnul otázkám čekajících novinářů. Myslíte si, že by takto v rukavičkách bylo jednáno s kýmkoliv z nás? Kdepak! Peníze dnes zkrátka vládnou světu, a kdo je má, má také jistá privilegia. Dokonce i u Policie ČR, která by měla být naprosto nestranná.
      Nemohu v této souvislosti nezmínit loňský pochod Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Krupce na Teplicku, kde byl za pouhé vyřčení několika slov hordou těžkooděnců zatčen slovenský aktivista Václav Čada, který skončil ihned ve vazbě a během několika mála dní byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody.
      Zdá se vám zvláštní tento přístup? Nejste sami. Ani já to nemohu stále pochopit. Opilý pirát silnic způsobí někomu těžkou újmu na zdraví a je po divoké honičce s policisty propuštěn na svobodu. Oproti tomu člověk, který jen řekl svůj názor, je držen ve vazbě a prakticky ihned odsouzen. Do nebe volající nepoměr.
      Zkrátka a jednoduše, peníze dnes znamenají mnoho. Kdo je má, má na své straně i zákon a ty, kteří na jeho dodržování dohlíží. Kdo je nemá, je lidově řečeno v prdeli.

Robert Pravdivý

Další články