6. března 2009 

Řekněme NE opulentnímu hýření na Hluboké

      Historický zámek Hluboká byl založen jako strážný hrad v polovině 13. století českými králi. Ve dnech 27. až 28. března se zde má sejít suita byrokratů, aby zde za státní peníze hodovali a plánovali další omezování lidských práv a občanských svobod, popř. válečnickou zahraniční politiku (Afghánistán, Irák) nebo další ignoraci zločinů proti lidskosti a genocidy (Gaza).

      Zatímco nám vládní činitelé stále omílají fráze o krizi a utahování opasků, na zámku v Hluboké chystají pro své bruselské pány opulentní hostiny. Naše vláda se neštítí ani ničení národních památek, jen aby uspořádala pro evropské byrokraty co nejopulentnější setkání.

      Od února je zámek vyklízen a zařízení odváženo neznámo kam. Zámek je uměle vytápěn přímotopy, aby nám naši bruselští vládci nenastydli. Miliony korun za elektřinu hradí stát. Vytopení zámku na 20 stupňů a snížení přirozené vlhkosti bude mít za následek nevratné poškození historického interiéru.

      Setkání ministrů nemá nouzi o pikantní momenty. Své pány uvítá ministr Schwarzenberg, jehož rodině zámek až do roku 1947 patřil, než mu byl zabaven Benešovým zákonem Lex Schwarzenberg pro kolaboraci s nacisty. Nyní zde senilní stařík pořádá dvoudenní večírek, který bude placen z české státní kasy. Za státní peníze se musely dokonce zrekonstruovat secesní záchody.

      Náklady na luxusní úlevu mocipánů šly do milionů korun. Drzost a rozhazovačnost české vlády nezná mezí! Zatímco nutí obyčejné občany platit poplatky v nemocnicích, přestože si platí řádně zdravotní pojištění, organizuje vláda nabubřelé večírky za desítky milionů korun. Dává tak najevo poddaným, obyčejným lidem, že jsou jen póvl a staronoví šlechtici typu Schwarzenberga mohou plundrovat státní kasu zcela beztrestně.

      Ti, kteří vyvolali současnou krizi a ožebračují obyčejné lidi, budou za jejich peníze hýřit na starobylém zámku.

Jan Kastner